777 888 607

Blog

Demolice na pivu

Demolice na pivu

Potkali se u piva Karel s Ludvíkem. Karlovi se za domem rozpadá stará stodola a potřebuje ji zbourat, Ludvík je stavař. Karel jen okrajově zmíní: „Ta stodola tam zavazí už 20 let. O víkendu ji s chlapama z práce shodíme.“ Ludvík zpozorní:  „A stavěl jsi ji na ohlášení nebo na povolení?“ Karel: „To hraje roli?“ Co myslíte, bude Karel o víkendu bourat? 

 

Kůlny, boudy, ploty a další malé stavby, které nejsou vedeny v katastru nemovitostí, samozřejmě můžete zbourat svépomoci bez návštěvy úřadů. Pokud je však budova vedená v katastru nemovitostí, bez papírování se to neobejde.

 

Povolení nebo ohlášení

 

Pokud má Karel stodolu postavenou na ohlášení, může si ji také zbourat sám. Nejdřív ale musí zajít na stavební úřad, kde byla stavba stodoly ohlášená. Tam vyplní formulář „Ohlášení odstranění“ a do 30 dnů mu přijde vyrozumění. Pak už může stodolu zbourat. Jedinou podmínkou je mít k demolici zajištěný stavební dozor.

Pokud by byla stodola postavena na stavební povolení, musel by Karel kromě formuláře „Ohlášení odstranění“ úřadu dodat také potřebnou stavební dokumentaci. A co je nejdůležitější, tady už by si na demolici musel najmout odbornou firmu.

 

Zvláštní zacházení při speciálních demolicích

 

„A jakou tam máš střechu? Pálené tašky? Karel znejistí: „Ne, jsou to takový ty šedý vlnkovaný pláty.“ „Takže eternit. Ajaj.“

Stavba obsahuje azbest. V Karlově případě je tedy jedno, jestli byla stodola postavena na ohlášení nebo na povolení. Kromě „Povolení k odstranění“ a stavební dokumentace bude muset doložit také vyjádření hygienika a následně i potvrzení o likvidaci azbestu odpovídajícím způsobem.

 

A co až to bude zbourané?

 

„Ludvíku, to se víc zpotím lítáním po úřadech, než samotnou demolicí. Na očích ti ale vidím, že zbouráním to ještě úplně nekončí.“ Přesně tak. Po zbourání stavby musí Karel ještě informovat stavební úřad o provedené demolici a v jeho případě i dodat patřičné dokumenty o likvidaci eternitu. Poté dostane od stavebního úřadu potvrzení o odstranění objektu a ten předá na katastrální úřad. Ten pak odstraní stodolu z katastru nemovitostí a tím pádem demolice formálně končí.

 

„Tak ti teda, Ludvíku, pěkně děkuju!“

 

Ještě, že se Karel o svých úmyslech Ludvíkovi zmínil. Jinak by pravděpodobně o víkendu provedl neohlášenou demolici s přítomností azbestu. Vyznat se v potřebných formulářích není jednoduché. Pokud tedy stejně jako Karel nemáte jasno, jak na demolici vašeho objektu, zavolejte nám nebo nám na sebe nechte kontakt. Poradíme vám ohledně komunikace s úřady a postaráme se o kompletní demolici a ekologické zpracování veškerých odpadů, včetně potvrzení o jejich ekologické likvidaci.

 






Zavolejte na telefon 777 888 607  nebo nechte kontakt